Monday, October 27, 2014
Puding Kurma Madu
Bahan I Puding Kurma Madu :
Agar-agar bubuk putih 1/2 bungkus
Air 350 ml
Gula jawa 150 gram, sisir
Kurma 50 gram, blender
Bahan II Puding Kurma Madu :
Agar-agar bubuk putih 1 bungkus
Santan 700 ml dari 1/4 butir kelapa
Daun pandan 2 lembar, simpulkan
Gula pasir 150 gram
Garam 1/4 sendok teh
Cara membuat Puding Kurma Madu :
Adonan I : Campur semua bahan, masak hingga adonan larut dan mendidih. Angkat dan saring. Tuang ke dalam loyang bentuk segi empat dengan ketebalan sekitar 1 cm. Bekukan.
Keluarkan puding I dari cetakan. Cetak puding I dengan bentuk bulat berdiameter kira-kira 3 cm. Belah menjadi 2 bagian, lakukan hingga puding habis.
Ambil plastik mika, bentuk segi empat. Tempelkan puding I bentuk setengah lingkaran ke setiap sisi cetakan. Sisihkan.
Adonan II : Campur semua bahan, masak puding sambil terus diaduk hingga mendidih. Angkat.
Tuangkan adonan puding II ke dalam cetakan hingga penuh. Lakukan hingga adonan habis, bekukan.
Lepaskan puding dari cetakan. Sajikan.
Untuk 4 buah
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment